Lekovitosti negativnih jona
11/04/2017
Mesta koja možete posetiti dok ste u hotelu
02/08/2017

Kako do hotela Ravni Gaj

Dragi gosti, posetioci našeg sajta, kako većina gostiju i budućih gostiju kaže da nikada nije bila u ovom kraju, želeli smo da vas upoznamo sa nekim lepim mestima koja možete posetiti na putu do hotela, kako bi vam ovaj odmor duže ostao u lepom sećanju.

KAKO DOĆI DO HOTELA

Ako dolazite sopstvenim vozilom iz pravca Beograda, mozete doći ili starim Kragujevačkim putem, tzv. avalskim (oko 133 km), ili autoputem Beograd – Niš (oko 153 km).

Autoputem jeste duze, ali je svakako brže. Ako se odlučite da dođete autoputem, izlazi se kod Batočine (izlaz za Kragujevac), nakon nekih 110 km od Beograda. Putarina je 350 dinara. Posle isključenja, odličnim putem za motorna vozila (100 km/h), stiže se do Batočine, gde se mora usporiti, jer je na kratkom delu puta ograničenje 50 km/h, i policija je tu da kazni nepažljive. Čim se prođe raskrsnica za Batočinu, put je opet za motorna vozila, i ubrzo počinje novoizgrađeni put sa 4 trake do Kragujevca, koji je u rangu autoputa. Od Beograda do Kragujevca ima 140 km, a od centra Kragujevca do hotela jos oko 13 km.

Autoput do Kragujevca je uglavnom izgradjen, iako se potpuni završetak očekuje sledeće godine. Radovi se izvode jos na vrlo kratkim deonicama, pa se brzo stiže do Kragujevca. Vodite samo računa, jer ima neobičnih rešenja. Na primer, kod stovarišta Enmon-a, na sred ovog puta sa 4 trake napravljeno je malo ostrvo i kružni tok, koji nije najbolje obeležen. Kružni tok je i pred sam ulazak u Kragujevac, ali taj kružni tok je dobro obeležen, i u sredini je podignut veliki krst, pa se lako uočava. I ovde morate usporiti do 40 km/h zbog bezbednog prolaza, i policije koja često kontroliše vozače.

Nakon krsta, vozite po ograničenju – 80 km/h pa 60 km/h, jer je to ulaz u grad, i kragujevačka policija redovno vrši kontrole brzine kretanja vozila. Nailazite na još jedan kružni tok, sa velikim znakom Fijata u sredini, i to znači da ulazite u Kragujevac. Idete pravo.

Kod METROA na ulazu u Kragujevac, možete da se odvojite desno na obilaznicu, što ne preporučujemo, jer je put bespotrebno mnogo duži, pa zato predlažemo da nastavite pravo (Metro vam ostaje sa desne strane) u centar. Kroz Kragujevac vozite pravo, sve ulice su uglavnom sa 4 trake, i pratite pravac za KRALJEVO.

Kada izađete iz Kragujevca, i dalje vodite računa o brzini kada prolazite kroz naseljena mesta, i nakon desetak kilometara, stići ćete do hotela Ravni gaj. Čim prođete natpis da ulazite u Vučkovicu, nailazite na nizbrdicu, i posle LUK OIL pumpe, nalazi se ulaz u hotel, takođe sa leve strane puta.

KAKO DOĆI AUTOBUSOM

Svi autobusi koji idu preko Kragujevca za Čačak ili Kraljevo, prolaze pored hotela, pa je samo potrebno vozaču kazati da izlazite kod Ravnog gaja, da bi stao. Ili idite do Kragujevca, pa tamo doplatite do Gaja. Stanica je odmah ispred hotela.

Za odlaske iz hotela do Kragujevca, mozete koristiti iste autobuse, ali u smeru ka Kragujevcu, ili pozvati linijski taksi, koji za 150 dinara vozi do Kragujevca.

Najbliža prodavnica je na LUK OIL pumpi, 50 m od hotela. Prehrambena prodavnica na vrhu uzbrdice posle LUK OIL pumpe, je najbliža prehrambena prodavnica. Radnja koja ima sve, je Maksi u Kniću.

PREDLOZI ZA DODATNU ZABAVU U DOLASKU,

ILI ODLASKU

MESTA KOJA UZ PUT MOŽETE POSETITI

Ukoliko pođete ranije, dan možete iskoristiti da obiđete mesta koja ste želeli, a niste ranije stigli, i do kojih lako možete stići, uz malo odstupanje od glavnog pravca – prema hotelu Ravni gaj. Ako idete autoputem, lako i brzo ćete se izdvojiti za Svilajnac, i brzo ćete se vratiti na glavni put.

SVILAJNAC – PRIRODNJAČKI MUZEJ, RESAVSKA PEĆINA, VODOPAD LISINE, MANASTIR MANASIJA…

Prirodnjački centar Srbije u Svilanjcu, leti radi od 10-20 časova

Ako u naš hotel dolazite kolima i autoputem, možete svratiti u Prirodnjački centar u Svilanjcu. Svilajnac je blizu autoputa, pa izadjete i obidjete ovaj muzej. Veliki izložbeni prostor u samom objektu sadrži četiri tematske izložbe, na čijim postavkama su radili najveći stručnjaci iz tih oblasti u našoj zemlji: „Geološki vremeplov “ jedna je od najatraktivnijih izložbi i predstavlja nastanak planete Zemlje i njen razvoj kroz epohe sve do postanka čoveka, izložba „Svet dinosaurusa“smeštena je u centralnom delu zgrade. Paleonotološku postavku čini sedam skeleta različitih vrsta dinosaurusa koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika. Izložba „Svet minerala i stena“ predstavlja minerale i stene od koih je izgrađena naša planeta. Jedan od najatraktivnijih eksponata je mineral Jadarit koji je za sada pronađen jedino na teritoriji naše zemlje. Izložba „Biodiverzitet Srbije“ predstavlja bogatstvo flore i faune naše zemlje.

Od ove godine, postavljene su i dve nove izložbe: VULKAN i GEODIVERZITET SRBIJE.

Vulkan je jedinstvena izložba na temu vulkanologije, koja posetiocima pruža odgovor na pitanja: Šta su vulkani? Gde se oni nalaze? Koja je njihova uloga na Zemlji? Kakvi sve vulkani postoje? Da li je bilo vulkana u Srbiji? Deo izložbe čine i eksponati vulkanskih stena iz različitih krajeva sveta.
Geodiverzitet Srbije objašnjava geološku prošlost naše zemlje, njenu geološku građu i predstavlja rudno blago Srbije kroz 120 eksponata mineralnih sirovina.

        

 

Od proleća 2017 godine, posetioce Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu, pored stalne postavke, očekuju i dve nove izložbe: Vulkan i Geodiverzitet Srbije. Ove izložbe objašnjavaju geološku prošlost naše zemlje i jedinstvene su na ovim prostorima.

Izložba Vulkan je smeštena u parku Prirodnjačkog centra u modelu “pravog” vulkana visine oko 10 metara. U unutrašnjosti ovog vulkana smeštena je jedinstvena izložba na temu vulkanologije, koja posetiocima pruža odgovor na pitanja: Šta su vulkani?; Gde se oni nalaze?; Koja je njihova uloga na Zemlji?; Kakvi sve vulkani postoje?; Da li je bilo vulkana u Srbiji?; kao i postavka stena vulkanskog porekla iz različitih krajeva sveta. Spoljašnost vulkana objašnjava njegovu građu i funkciju, kao i neke posebne fenomene svojstvene vulkanima – izazivanje ogromnih, razornih talasa tsunamija. Posetioci će tako imati priliku da šetnjom kroz vulkan saznaju i nauče sve o njima, na interesantan i nesvakidašnji način.

Izložba Geodiverzitet Srbije biće smeštena na spratu Prirodnjačkog centra u Svilajncu. Ova zanimljiva postavka predstavlja uprošćeni geološki profil Srbije koji se prostire u pravcu Nikšić – Vidin do dubine od oko 10 kilometara. Drugim rečima posetioci će moći da saznaju kako bi izgledalo kada bi neko presekao tlo naše zemlje u pomenutom pravcu. Na tom preseku se jasno vide geološke formacije koje izgrađuju našu zemlju, kao i prostor iščezlog okeana Tetisa, koji je nestao “sudaranjem” afričke i evropske tetktonske ploče baš na prostoru Srbije. Geološki profil Srbije upotpunjen je primercima originalnih stena koje su karakteristične za naše prostore i koje su označene na samom profilu. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da saznaju nešto o geološkoj prošlosti naše zemlje, njenoj geološkoj građi i drugim geološkim fenomenima koji su karakteristični za Srbiju.

Jedan segment ove izložbe je posvećen rudnom blagu Srbije tj. prikazom koji se sve korisni minerali mogu naći u našoj zemlji. Ovaj segment će biti predstavljen metalogenetskom kartom Srbije na kojoj će biti ucrtana sva značajnija ležišta mineralnih sirovina. U pratećim vitrinama biće izloženi primerci nekih korisnih minerala – od metala, nemetala, preko građevinskih sirovina do fosilnih goriva.

 

Ako imate vremena, možete otići i do Resavske pećine i vodopada Lisine.

Ukoliko je veći broj lica zainteresovan za posetu ovih mesta, hote u saradnji sa turističkom agencijom može organizovati i dnevni izlet iz hotela, po pristupačnoj ceni.

JAGODINA

Ako ne izađete sa autoputa Beograd – Niš kod Kragujevca, već produžite pravo, sledeći izlaz je Jagodina. Ukoliko rešite da napravite tih 20 dodatnih km puta, i posetite Jagodinu, lako ćete doći do poznatog Akva parka Jagodina, muzeja voštanih figura, ZOO vrta i VIVA šoping centra, koji su gotovo na istoj lokaciji. Istina, sa suprotne strane od autoputa, pa vozeći pravo kroz centar morate proći više kilometara, proći jagodinsku pivaru, i posle nje, kod putokaza za Akva park i ZOO vrt, skrenuti desno, i ubrzo stižete do kružnog toga sa fontanom, gde obilaskom oko ove fontane ostvarujete skretanje u krajnju levu ulicu i tu ste. Veliki broj ljudi i kola, veliki parking i sve ćete lako naći.

Akva park radi od 10 do 18 casova, pa se mozete iskupati, spuštati toboganima, obići ZOO vrt i muzej voštanih figura, Palmine vodopade, pa se vratiti na autoput, u pravcu Beograda izaći za Kragujevac kod Batočine i stići u hotel Ravni gaj, na početak vašeg aranžmana i večeru. Iz Jagodine možete stići i starim putem koji je kraći, ali on ima dosta krivina, pa se ide dosta sporo.

 

           

 

Ove predloge, možete iskoristiti i kao ideje za povratak, nakon boravka u hotelu Ravni gaj.