Kako do hotela Ravni Gaj
02/08/2017
Seminar „Joga u srcu – ritam u telu od 16. do 18. marta
24/02/2018

Mesta koja možete posetiti dok ste u hotelu

Ukoliko imate vremena i želje, predlažemo vam da posetite sledeća mesta:

U KRAGUJEVCU:

  • Šumaričko jezero i avantura park u Kragujevcu (HIT)
  • Kragujevac Plaza – prodajni centar sa velikim brojem prodavnica, sa bioskopom Cineplex, igraonicom Circus… Pored plaze, nalazi se odlična poslastičarnica SRCE, a sa druge strane Plaze, paraleleno sa glavnom ulicom, leti je gotovo uvek postavljen luna park, i ima jedan veći park za decu,
  • Spomen park Kragujevački oktobar, na 352 hektara, i muzej 21.oktobar,
  • Kreativni park Kragujevac
  • Uveče, u Kragujevcu možete izaći u centralnu gradsku ulicu, nalik beogradskoj Knez Mihajlovoj, ili u neki od mnogobrojnih kafića, sa muzikom (sajtovi kuda na piće i kuda na klopu).

Za svaku od destinacija, date su slike da znate šta vas očekuje, a date su i slike glavnih skretanja, ako idete kolima. U svakom slučaju, dajemo kratko uputstvo kako da se snađete u Kragujevcu.

POMOĆ U SNALAŽENJU – PRAVAC KA KRAGUJEVCU

Kada krenete iz hotela prema Kragujevcu, prolazite kroz opštine Vučkovica, Dragobraća i druge. Kada nakon 7-8 km stignete do puta koji ima 4 trake, i ulične svetiljke duž cele ulice sa desne strane, krenete da brojite semafore.

Na trećem semaforu, sa leve strane, nalazi se veliki dragstor, koji radi od 0-24 časova. U toj ulici, nalaze se i mnogobrojni prodavci lubenica, sa lepim lubenicama.

Posle tog semafora, nailazi uzbrdica, nakon koga se desno odvaja za CENTAR, a pravo je za GORNJI MILANOVAC. Nastavite pravo put Gornjeg Milanovca, i na sledećem semaforu (ukupno 4-ti semafor), skrenete levo radi ulaska u PLAZU. Dakle, pre četvrtog semafora, sa leve strane videćete ogroman objekat, sa upadljivim crvenim oblim delom kao krov, na kome piše PLAZA. Kada skrenete levo u ulicu pored Plaze, sa desne strane je poslastičarnica Srce, a ako na sledećem ćošku Plaze skrenete levo, nailazite na luna park sa desne strane, odnosno preko puta Plaze. U Plazi često gostuju pevači i pevačice, što se može pročitati na njihovom sajtu, ili videti program bioskopa.

 

 

Od Plaze, i pešice možete doći do Spomen parka Šumarice, koji se prostire na površini od 352 hektara. Pešice, stiže se za nekih 5 do 10 min. hoda kroz ulice i stazice kroz lepe šumice. Idete ulicom koja je paralelna sa glavnom ulicom (tj. ulicom u kojoj je luna park) i posle na gore, malom uzbrdicom. Ovom ulicom stižete dok ne naiđete na malu policijsku stanicu i onda skrenete levo, i uđete u ulicu u kojoj se nalaze privatne kuće, i koja je slepa ulica. Na kraju ove ulice, ima stazica kroz šumicu, kojom se ubrzo stiže do obodne ulice Spomen parka Šumarice. Ako se spustite stepenicama dole, i produžite drugom stazicom, vrlo brzo ćete doći do spomenika streljanim đacima Kragujevca, koji nam je svima poznat. Beskrajne livade podšišane trave, stazice, klupice, potočić, šumica… Jako lep park, prijatan za šetnju. U istom nemate gde da kupite vodu, ili da svratite na piće, pa vodu ponesite.

Druga je mogućnost da krenete kolima. Vratite se na glavnu ulicu, i tu gde ste skrenuli levo, ne skrenete, već produžite pravo, opet prateći pravac za Gornji Milanovac. Ako hoćete u spomen park, na drugom semaforu od Plaze skrenete levo (tj. ukupno brojano, na šestom semaforu). Tako stižete do ulaska u spomen park, kod Muzeja 21.oktobar. Tu ima jedan lep restoran, veliki parking, i odatle kreću staze za šetnju i za bicikl.

ŠUMARIČKO JEZERO I AVANTURA PARK

Ukoliko želite do Šumaričkog jezera i avantura parka, onda ne skrećete levo na drugom, već skrećete levo na trećem semaforu od Plaze (tj. ukupno na sedmom semaforu), i onda vozite pravo, sve dok ne naiđete na tablu za Šumaričko jezero. Kod te table skrenete desno, i idući tom ulicom nizbrdo, odmah u daljini vidite jezero. Kada dođete do jezera, predlažemo da kola ostavite u restoranu WOOD LAND – to je prvi restoran na koji nailazite, i koji je ceo izgrađen od drveta. Iza restorana, ima veliki parking. U samom restoranu, možete se poslužiti raznovrsnim specijalitetima. Kažu da je dobra hrana.

Avantura park se nalazi pored Šumaričkog jezera, u borovoj šumi. Šumaričko jezero nije uređeno kao beogradska Ada Ciganlija, ali jedan deo jezera ima šljunak u jezeru, postavljene bove, spasioca, dok na obali postoji nekoliko restorana, stazice i drugo. Ležaljki nema, ali voda je topla.

Međutim, avantura park je skoro napravljen i vrlo je savremen i atraktivan, za one koji žele adrenalinska uzbuđenja, i koji se ne plaše da probaju. Instruktori poseduju opremu kojom vas pričvrste da ne možete pasti, i tu su da vas vode kroz park. Mala deca i deca niža od 120 cm moraju ići u pratnji roditelja, da znate. Radno vreme parka je od 11-19 h.

Naročita atrakcija je prelaz preko jezera, spuštajući se na sajli. U avantura parku, popnete se na za to pripremljenu kulu, instruktori vas opreme i zakače za sajlu, i onda vas puste, i vi velikom brzinom preletite preko celog jezera, i „aterirate“ na dok na drugoj strani jezera. Odatle vas vraćaju čamcem nazad. Prava avantura, vrlo zabavna za decu koja nemaju strah.

KREATIVNI PARK U KRAGUJEVCU

Drugi park – Kreativni park u Kragujevcu, pre nekog vremena, otvorila je ex prva dama, Dragica Nikolić. Pored ovog parka, nalazi se kraj Šumaričkog parka, sa mnogobrojnim terenima za decu, kafićima, tenis terenima, košarkaškim…

 

CENTAR KRAGUJEVCA

Ako želite u centar Kragujevca, onda na odvajanju gde se za Plazu i jezero ide pravo, ka Gornjem Milanovcu, ne idete pravo, već se odvojite desno, ka centru. Nastavite da vozite i kada vidite tablu da se za centar skreće levo, tu skrenite. Odmah po skretanju, imate veliki parking sa desne strane, ili uđite u ulicu, i ubrzo ćete doći do gradskog parkinga, gde se parking plaća po zonama. U centru ste. Tu odmah po skretanju, sa desne strane, imate apoteku koja radi od 0-24 casa. Blizu apoteke, prvi ćošak desno, počinje ta centralna Kragujevačka ulica, sa kafićima, prodavnicama, a sa druge strane ulice, možete naći butike sa lepom robom, po povoljnim cenama.

Kragujevac je veliki grad, ima i bolnicu, i sve sadržaje koji su vam potrebni, ili koji vam mogu biti potrebni.

PREMA KRALJEVU:

Kada iz hotela izađete na levo, krećete put Kraljeva i Čačka. Odmah nailazite na raskrsnicu na kojoj se levo ide prema Kraljevu, a desno prema Čačku, Kniću, Mrčajevcima…

Manastir Kamenac

Manastir Kamenac, sa crkvom rođenja presvete Bogorodice, nalazi se odmah nakon Gruže, u selu Čestinu, koje je udaljeno 15 km od hotela Ravni gaj, u pravcu Kraljeva. Nekih 300 m nakon pumpe na putu za Kraljevo (oko 7 km od hotela), ima skretanje levo, za manastir Kamenac. Put ide kroz šumadijska brdašca i šumice i stiže se do manastira Kamenac (vidi slike).

Manastir Kamenac izgrađen je od 1416-1426 godine, a smatra se da je njegov osnivač veliki srpski ratnik reda Zmaja, Despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara koji je poginuo u Kosovskom boju, 15.06.1389 godine.

Ovaj vladar, koji je vladao na ovim prostorima, tu je ostavio i najveći trag. U posebnom delu dat je tekst o vladavini despota Stefana, pregled događaja nakon Kosovskog boja, rasta srpske države pod despotom Stefanom, brojnih ratova i borbi koje su se vodile u ovim krajevima.

Međutim predanje kaže da je jedan od despotovih ljudi, za vreme izgradnje manastira Kalenić, od svakog tovara kamenja iz Boračkog krša, uzimao po par komada, ne bi li od njih i sam izgradio crkvu Kamen po kamen, nastade Kamenac.

Sa zadnje strane crkve nalazila se jedna veća zgrada, četvrtaste osnove. To je jedna od najstarijih škola u Srbiji, izgrađena još daleke 1818. godine! Zbog nekadašnjih velikih snegova i zima, deca bi ponekad ostajala da prespavaju u školi, u posebno organizovanim odajama za spavanje. Nekada, škola prepuna đaka – a danas kažu da ih ima sedmoro (ukupno) u sva četiri prva razreda… 

Ako ste devojka ili žena, i rešite da posetite manastir Kamenac, pođite u suknji. Ako ne, ljubazne kaluđerice manastira, pozajmiće vam neku suknju, koju možete navući preko vaših pantalona, ili obmotati oko sebe, jer samo u suknji možete ući.

Manastir Kamenac organizuje i svečana venčanja.

PREMA ČAČKU I KNIĆU

Kada od hotela Ravni gaj na izlazu na glavni put pođete glavnim putem levo, i već nakon par desetina metara na prvom raskršću uhvatite pravac na desno, krenuli ste put Čačka i Knića…

GRUŽANSKO JEZERO

Kada prođete Knić, i nastavite pravo, nakon nekog vremena, ugledaćete veliko Gružansko jezero, koje je nastalo veštački, potapanjem oko 900 ha Gružanskih oranica. Reka Gruža je pregrađena branom, i formirano je ovo veliko akumulaciono jezero, za potrebe vodosnabdevanja grada Kragujevca. Čudno je da tim jezerom gazduje Čačak. Jezero najviše koriste ribolovci i veslači. 

Izgradnjom brane (1979—1981), pregrađena je jedna od od najdužih i vodom najbogatijih reka Šumadije – Gruža. Nakon izgradnje betonsko-lučne brane kod mesta Pajsijevići u opštini Knić, formirana je višenamenska akumulacija Gruža je čije je punjenje okončano 1983. godine. Primarna namena akumulacije je vodosnabdevanje Kragujevca, Kraljeva i okolnih sela), danas se vodom sa ove akumulacije snabdeva više od 300.000 građana. Formiranje akumulacije je zahtevalo izgradnju nove infrastrukture, pa je za potrebe održavanja nesmetanog saobraćaja izgrađen most na magistralnom pravcu M-23 (Kragujevac – Čačak).

Obim jezera je oko 42 km, a širina je od 300 do 2.800 m. Dužine je oko 10 km, površine oko 900 ha. Potapanjem je formirano više rtova i uvala čime je stvorena dobro razuđena obala. Obala je relativno niska, pristupačna je i obrasla livadama, pumarcima i niskim listopadnim žbunjem.

Prosečna dubina jezera pri maskimalnom vodostaju je 6,5 metara, dok maskimalna dubina iznosi 35 metara. 

Od ribe u gružanskom jezeru žive šaranštukasombabuškabeovicabandar, jezerska pastrmka, deverika, smuđ itd. Zahvaljujući svojoj blizini Kniću i Kragujevcu, kao i svojoj prostranosti, na Gružanskom jezeru su česta takmičanja ribolovaca.

ODLIČNA PORIBLJENOST

Jezero je više puta poribljavano. Danas u njemu žive: šaran, som, štuka, amur, babuška, deverika, klen, bodorka, bandar, smuđ, beovica, skobalj…

Prema evidentiranim ulovima (nažalost i uginućima koja se povremeno događaju) u jezeru ima somova teških i do 100 kgšarana preko 25, babuške preko 2,5 kg, smuđa do 2 kg, bandara težeg od kilograma… U velikom jezeru, uprkos izlovu, i dalje opstaju velike ribe.

Najbolja mesta za ribolov nalaze se u središnjem i gornjem plićem delu jezera. Plitki deo na ulivu Gruže posebno je atraktivan u proleće. Na tom delu sve se mresti, pa je i pritisak ribolovaca, posebno nesavesnih, velik i teško otklonjiv. Sve vrste, a posebno šaran i som, love se lepo u predelu Kusovačkog polja, u zalivima kod Velikog mosta, kod „borića“, Golog brda, Neškovića polja i u potopljenom ušću potoka Đurevac. Primenju-ju se metode dubinskog i plivajućeg ribolova. Varaličara je malo.

Jezero preseca magistralni put Kragujevac – Čačak; na pravcu prema Bumbarevom Brdu izgrađen je tzv. Veliki most. Odatle se, skretanjem ulevo u pravcu sela Žunja prilazi desnoj obali donjeg dela jezera. Nakon kilometardva i skretanja desno dolazi se na put koji omogućava pristup desnoj strani gornjeg dela jezera. U zanimljiv predeo Kusovačkog polja i Boračkog zaliva (desna strana gornjeg dela jezera) može se stići i putem od Dragušice.Sa severoistočne strane jezero opasuje asfaltni put koji od Knića preko sela Dragušnice vodi ka Toponici. Levoj obali donjeg dela jezera može se prići putem iz centra Knića. U južnom delu jezera, preko brane vodi put od Gruže prema Pajsijevićma, ali se njime (zbog zabrane saobraćaja) ne može preći s jedne na drugu obalu. Pristup brani dozvoljen je samo na udaljenost od 500 metara.
Za šarana i amura mesta se pripremaju. Najčešće kukuruzom i drugim vrstama zrnaste hrane. Rede peletama i boil-ama. Za sada, nažalost, malo šarandžija upražnjava savremeni pristup, posebno u smislu izbora mamaca i načina njihove prezentacije, te odnosa prema ribi.
Najvećeg šarana, teškog 21 kg, ulovio je Saša Petković iz Čačka.
Po tvrdnjama poznavalaca vode, jezero obiluje somom koji se, na pomenutim mestima, lovi dubinskom metodom, a za mamac se najčešće koriste babuška, bodorka i snop krupnih glista.
Gružansko jezero odavno je poznato po krupnim babuškama, težim od dva kg. Ta riba se dobro lovi na svim već po-minjanim mesta. Neki posebno preporučuju deo leve obale, od Golog brda, preko „borića“, do Turskog bunara, te zalive podno Bumbarevog brda. Za mamac se, najčešće, koriste gliste, crvići i hleb. Jezero je bogato i krupnom deveri-kom. Evidentirani su ulovi teži od 4,5 kg.
Iznad brane sa knićke strane i oko mosta uspešno se lovi bandar. „Poslastica su mu živa gavčica i crvena glista.“
Štuka se dobro oporavila i ljubitelji ove ribe mogu da uživaju, bilo da je love varalicom ili na kedera. Najbolja mesta su u predelu Borića i u zalivu podno Bumbarevog brda.
Ribolov je dozvoljen na 3 štapa sa po dve udice. Noćni ribolov je moguć uz saglasnost korisnika. Nije dozvoljena upotreba čamca.

Za kupanje – treba znati da su veštački potopljene oranice, pa su potopljena i drveća, međe i sl, koje se nalaze na dnu. To je akumulacija pa je bitno održavati čistoću jezera, i zvanično je dozvoljena upotreba čamaca na vesla, iako se voze i čamci sa motorima

BORAČKI KRŠ – za planinare i radoznale

Put do Boračkog krša.
Boracki krs udaljen 23 km od hotela,prodje se jezero i kod ove table se skrene desno 

Posle toga samo pravo pa kod prodavnice ili ti prve raskrsnica pa na njoj opet desno

Pa kod sledece raskrsnice skrene se levo ispod slika

i onda samo pravo.

 

Kada od jezera nastavite dalje putem, dolazite do skretanja za selo BORAČ i za Borački krš.

Severno od jezera, prema Rudniku i Ješevici, iz pitome doline Gruže, izdižu se vrhovi Boračkog krša. Stene Boračkog krša, geološki su suvenir davnih vulkanskih aktivnosti ovih rudom bogatih planina. Planina Borač je deo ugašanog vulkana, u okviru Rudničkog masiva, koji je nastao pre oko 20 miliona godina, a čini ga niz stena velike čvrstine i postojanosti. Zbog svoje karakteristične boje i svetlucavih delova, Borački kamen koristi se kao ukrasni kamen u građevinarstvu.

 

Ove planine se zovu Borački krš, jer je u podnožju selo Borač, a na planinama se nekada nalazio i utvrđeni grad Borač, odakle je godinama branjen ovaj kraj Srbije, pod Despotom Stefanom Lazarevićem. Grad Borač su osvojili Mađari, a Turci su ga spalili do temelja. Međutim, na planini Borački krš, nešto višljoj od 500 m, i dalje se nalaze ostaci grada Borača.

Ispod stena, u gustom šumarku, nalazi se i sačuvana crkva iz tog vremena, koja se vezuje za sestru cara Dušana, a majku Vukašina Mrnjavčevića. Okolina Boračkog krša je bila omiljeno lovište cara Dušana, a i danas se lovci okupljaju u Gruži, i organizuju tradicionalnu hajku na lisicu.

Česte su i stare vodenice.

Borački krš često posećuju udruženja planinara.

 

Pogled na planinu Borački krš (515 m)

Znak za skretanje za Borač i crkvu sv. Arhangela Gavrila iz 1359 godine

Crkva sv. Arhangela Gavrila iz 1359 godine

 

Borač se nalazi u centralnom delu Gruže, i udaljen je 14 km od Knića. Na obodu planine, vidljivi su ostaci slavnog srednjevekovnog grada Borča.

Pretpostavlja se da su gradnju ovog utvrđenja započeli Vizantijci, a da je bio dovršen u doba prvih Nemanjića. Prvi put se pominje u Žičkoj povelji, a procvat je doživeo u vreme kneza Lazara i njegovog sina Despota Stefana. Sa Boračkog krša (najviši vrh 515 m) pruža se neverovatan pogled na ceo borački kraj, koji pruža poseban užitak.

Borački krš je redak reljefni fenomen. Tu se mogu naći  neobični erozivni mikrooblici, tzv glavuci, nastali od eruptivnih stena, delovanjem spoljašnjih sila – vode, vetra, toplote.

U svojoj je burnoj istoriji, grad Borač je nekoliko puta paljen, razrušavan, pa opet obnavljan. Nakon sloma srpske države posle Kosovskog boja, Borač se držao još stotinjak godina, a onda je sravnjen temelja, kao i sve svetinje u njemu. Definitivno je uništen 1458 godine. Kroz ceo srednji vek sa ovog utvrdjenja branjena je Šumadija i Beograd.

 

Ispod grada-utvrde umesto nekadašnje moćne cetralne naseobine je ostarelo, zapušteno i napušteno selo Borač. U ovom selu, snimana je serija Moj rođak sa sela.

 

U podnožju Boračkog krša je Crkva svetog arhangela Mihaila, sagrađena u 14. veku, sa tri strane skoro uronjene u strme litice, a sa četvrte zaklonjena stoletnim lipama. Crkva je poznata po freskama izuzetne lepote.

Pogled sa Boračkog krša, na Gružansko jezero i okolinu

Kroz ceo srednji vek sa ovog utvrdjenja branjena je Šumadija i Beograd.

Slomom srpske države posle Kosovskog boja, Borač se držao još stotinjak godina, a onda je sravnjen temelja, kao i sve svetinje u njemu.

Ispod grada-utvrde umesto nekadašnje moćne cetralne naseobine je ostareli, zapušteni i napušteni Borač.

Борачки крш је редак рељефни феномен и узвишење односно део угашеног вулкана, у оквиру Рудничког масива, који је настао пре око 20 милиона година, а чини га низ стена велике чврстине и постојаности. Због своје карактеристичне боје и светлуцавих делова, Борачки камен користи се као украсни камен у грађевинарству.[1] Његов највиши врх се налази на 515 m нмв.

Spomen park Šumarice

(velelepni park, na 352 ha u sred Kragujevca)

(velelepni park, na 352 ha u sred Kragujevca)

Kazu ljudi, najlepši i najveći park svih gradova Srbije. Ogroman prostor – 352 hektara šuma, livada i stazica za šetnju. Do parka se dolazi laganim hodom za 5 minuta, od prodajnog centra Kragujevac Plaza (www.kragujevacplaza.rs – u kome se nalazi veliki broj prodavnica, Mc Donalds, Cirkus – igraonica za decu, savremeni bioskop Cineplex…), ili kolima.

Ko želi, može obići i muzej Kragujevački oktobar, u kome je stalna postavka, sa podsećanjem na 1941 godinu, kada su Nemci streljali oko 3.000 Kragujevčana, i čak desetinu razreda dece koju su na streljanje odveli sa školskog časa (oko 300 djaka). O ovom događaju, i Desanka Maksimović je ispevala poznatu pesmu „istog su dana svi bili rođeni, isto su im tekli svi školski dani…“ koju smo učili u školi. U postavci muzeja, nalaze se i potresna pisma ljudi koji su bili zatvoreni, i čekali sutrašnje streljanje.  To su poslednje reči, i poslednje misli upućene onima koje ostavljaju. RTS je snimio i emitovao emisiju u kojoj je narator čitao ova pisma. Ni jedan gledalac ne može ostati ravnodušan kada odgleda makar i deo ove emisije.

Danas, u ovom spomen parku uživamo u prelepoj šetnji, kragujevačkim brdima i dolinama, i naravno, nikad ne zaboravljamo ovaj grozan događaj, koji se, ako Bog da, nikada neće ponoviti.

Spomen-park „Kragujevački oktobar“, predstavlja spomen kompleks podignut u znak sećanja na nedužne žrtve Kragujevačkog masakra koji su počinili pripadnici Vermahta 21. oktobra 1941. godine. Tog dana nemački okupatori su u Šumaricama streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, a među njima je bilo i 300 učenika kragujevačkih srednjih škola i šegrta koji su već radili, kao i 15 dečaka, čistača obuće, od 12 do 15 godina starosti.

Odmazda u Kragujevcu koja je bila izvršena 20. i 21. oktobra 1941. godine, posledica je napada partizana 16. oktobra 1941. na Nemce, njihov 3. bataljon 749. pešadijskog puka,[2] koji su se vraćali iz Gornjeg Milanovca prema Kragujevcu. Pri povratku u Kragujevac, Nemci su na položajima Čačanskog partizanskog odreda kod Vraćevšnice ponovo napadnuti i u stopu gonjeni do sela Ljuljaka, odakle su gonjenje nastavili kragujevački partizani.

Prema zvaničnom podatku u borbama sa partizanima kod sela Ljuljka ukupno je poginulo 10 i ranjeno 26 Nemaca. Tako se za odmazdu, računalo deset mrtvih i dvadeset šest ranjenih.

Memorijalni kompleks obuhvata površinu od 352 hektara, a oko njega vodi kružni put dužine 7 kilometara koji ide ka dolinama Erdoglijskog i Sušičkog potoka. U okviru parka se nalazi i Muzej 21. oktobra otvoren 1976. sa stalnom postavkom vezanom za ovaj događaj. Odsustvo otvora (prozora) na fasadama simbolično sugeriše na bezizlaznost nenaoružanih ljudi koji su se tog dana našli ispred mitraljeskih cevi.